24. okt, 2015

Borde Alliansen hänga av Kd?

 

Med Kristdemokraternas agerande under senare tid undrar jag om det går att ha dem i ett politiskt samarbete. Jan Björklund har rekommenderat socialdemokraterna att hänga av sig Miljöpartiet. Frågan är om Alliansen borde göra samma sak med Kristdemokraterna.

 Kd var från början ett frikyrkoparti. De skulle bekämpa sedernas förfall och moralens upplösning och sådana djävulska påhitt som att skolan inte skulle sprida kyrkans lära. Det var en mycket profilerad ideologi som dock endast räckte till 1,8% i valet. Då blev det ett Alf Svensson parti. Det gick bättre. Men vad gör ett Alf Svensson parti utan Alf Svensson? Jo då blev de ett hitta-på parti. Alltså, har man ingen politik får man hitta på en. Det råkade bli sänkt bensinskatt och avskaffad fastighetsskatt Så blev det Alliansregering. Det var då otur att det diskuterades så mycket om klimatfrågan att partiet fick tala tyst om det där med bensinskattesänkning. Fastighetsskatten fick de däremot igenom och vi ser nu hur den åtgärden slagit sönder balansen på bostadsmarknaden.

 För att undvika regeringskris och för att den regering som man släppt fram skulle kunna regera slöts Decemberöverenskommelsen. Den skulle gälla i åtta år. Efter nio månader hoppar Kd av. Hur skall man kunna ha förtroende för ett sådant parti? Anföraren för motståndet mot överenskommelsen, Sara Skyttedal, står då efter beslutet i kongressalen och skålar i champagne. Därmed hånar hon sin egen partiledare och de övriga 40% som ville ha kvar överenskommelsen.

 Jag önskar att folkpartiet hade sagt att även om Kd hoppat av så står fp kvar för det man lovat.

 Under partiledardebatten står Ebba Busch Thor i riksdagskorridoren och säger att Kd vill att Alliansen går fram med gemensam budget. Detta sker samtidigt som hennes ersättare står i talarstolen och talar om sin uppväxt i Mullsjö men inte säger något i denna fråga. Hon vet inte när och om hon vet vad som skall hända efter den regeringskris detta skulle utlösa så säger hon inget om det. Visst lyckades hon stjäla en hel del uppmärksamhet från riksdagsdebatten och det var väl meningen men är det så man hanterar frågan om Sveriges regering.

 Mycket kan man kritisera Kd för under dess tid (och en del hedra), men med Ebba Busch Thor som partiledare har Kd blivit ett spektakelparti. Kan vi ha ett sådant i Alliansen?