11. jun, 2016

Den absoluta makten

Nu strejkar 400 piloter i SAS. Till sin hjälp har de 4000 resenärer. Dessa resenärer har inte uttryckt någon önskan om att få stötta piloterna. De har helt enkelt tagits som gisslan och används som vapen mot SAS. För många innebär strejken stora problem. Utmärkt tycker facket. Ju större problem desto  större press på SAS.

 Strejkrätten anses fundamental. Så självklar att den inte behöver diskuteras. Men det är väl just det vi borde göra. Diskutera om en anställd har rätt att förstöra arbetsgivarens företag och att sätta folk som är beroende av företaget i klistret. Nej, nej, som enskild anställd får Du inte göra det. Då hamnar Du i finkan, men som kollektiv är det en helig rättighet. Det man aldrig skulle få för sig att göra som enskild behöver man inte ta ansvar för när man gör det i ett kollektiv.

 När vi diskuterar företagsamhet diskuterar vi gärna uppgiftsskyldighet, avgifter och det som skulle kunna kallas företagsklimat. Vi borde tala om den stora elefanten i rummet. Att företaget kan stängas ner om Du inte är överens med facket på Ditt företag, om facket har en konflikt någon helt annan stans men tycker att en strejk på Ditt företag vore lämpligt eller om Du slutit avtal med LO-facket som gäller Ditt område men något annat fack vill ha kollektivavtalsrätten.

 Detta borde bli Liberalernas nästa stora reformområde.