Blogg

1. feb, 2022

I DN intervju 2022 01 31 säger Ebba Busch att Kristdemokraterna grundades som en motrörelse till nazismen och kommunismen efter kriget.

KD vill framställa det på detta sätt. Det låter bättre än att säga som det var. Partiet grundades 1964 för att bekämpa avkristningen och sedernas förfall. Det var kristlig uppfostran i skolan och censur i kulturlivet som var partiets strävan.

Det var gymnasiereformen som presenterades 1963 som var den tändande gnistan till partiets bildande. Då skulle kristendomsämnet omvandlas till religionskunskap och det kunde man inte acceptera.

KD vill gärna pynta sig i lånta fjädrar från kristdemokratiska partier på kontinenten. Främst CDU i Tyskland. CDU grundades strax efter kriget och där kan man tala om att partiet grundades som en motrörelse till nazismen och kommunismen. Men CDU var ju ett klart borgligt parti med ekonomisk uppryckning av landet som främsta uppgift.

KD däremot, som först hette KDS, var ju ett frikyrkoparti som inte ville ta ställning mellan vänster och höger i politiken.

 

4. jan, 2022
 
Sydsvenskan /Helsingborgs Dagblad skriver på ledarplats om en osannolik nyårssaga. Den handlar om Miljöpartiet och om Liberalerna. Så här börjar den:
 
”När nyårsklockorna ringde ut 2021 och klämtade in det nya året var det inte många som trodde att dessa två partier skulle framstå som valets vinnare 2022.
Det var en superskräll. Rättare sagt två.”
 
Så beskrivs hur Miljöpartiet kan vinna genom att gå tillbaka till sina rötter och så kommer avsnittet om Liberalerna:
 
”Även Liberalerna trevade sig tillbaka till sina rötter. Till liberalismen. Men också till det frisinne som hade sin bakgrund i frikyrkor och nykterhetsrörelse, en ofta förtalad bakgrund förknippad med kamp mot det utbredda folksuperiet. Men i centrum för frisinnet stod något annat. Enskilda individer – inte staten – som tog ansvar. Folkligt engagemang. En tro på frihet och personlig utveckling. Och en aldrig sviktande tro på internationell solidaritet.
Det var inte många som såg det komma. Se där en osannolik nyårssaga.”
 
Det är inte det minsta osannolikt att ett sådant parti skulle nå framgång. Det finns en efterfrågan på sådant parti och vi som önskar ett sådant genuint liberalt parti har inget alternativ.
 
Men är det så osannolikt att Liberalerna blir detta liberala parti? Det borde det inte vara. Går till sina rötter, sin bestämmelse eller som det numera heter sin USP, Unique Selling Point, det som är orsaken till att partiet finns, den politik som ingen annan ger. En tro på frihet – rensa bort överhetspolitik i form av pappamånader och annan kvotering och politisk styrning av utbildning och forskning. Värna valfriheten i välfärdspolitiken. Fullfölj arbetet med att göra skolan till en kunskapsskola anpassad efter individens vilja och förmåga och som äkta jämställdhetsparti tillse att även pojkar kommer till sin rätt. Skapa en arbetsmarknad med låga trösklar in. Vi är hårda mot brottslighet och lika hårda mot brottslighetens orsaker. Vi är övertygade om att det är teknisk-ekonomisk utveckling och globalisering som kan lösa de stora uppgifterna som handlar om miljö och klimat, fred och frihet i världen och vi är beredda att fokusera på att driva denna politik. Vi driver biståndspolitik som nu ifrågasätts av de som inte finner internationell solidaritet väsentlig. Och en flyktingpolitik som utgår ifrån solidaritet med flyktingar men inte tror att enda möjliga lösningen är att alla blir svenskar. Och vi är ett mittenparti vad gäller ekonomi och välfärdspolitik.
 
Tro inte att framgång är en osannolik nyårssaga. Den är möjligt. Vad väntar vi på?
 
 (PS De tankar som framförs om Liberalerna i ledaren är ju precis de jag tar upp i mitt inlägg "Kan frisinnet rädda Liberalerna" från 8 juli)
 
15. dec, 2021

Nu vill flera partier sänka skatten på el. Det kan man ju göra om man har finansiering till detta. Det märkliga är då att M och KD tror att det finns gratispengar att ta. Så här resonerar M och KD. När elpriset går upp så ökar statens momsintäkter och då kan man ta av de ökade momsintäkterna till att sänka elskatten. Trolleri, det är gratis att sänka skatten.

Det är fel fel fel! Det är en tankevurpa. För hushållen finns det inga gratispengar. När mer pengar måste gå till elräkningen får man dra ner på andra utgifter och då får staten alltså mindre momsintäkter på annat.

Det är skrämmande att ett enkelt tankefel kan styra partiers skattepolitik.

 

20. nov, 2021

SVT 2021 11 17

Ett inslag i Politikbyrån. En undersökning visar att män i riksdagen i genomsnitt talar längre tid än kvinnor. Vad säger detta? Jo enligt de tre gästerna, etablerade kvinnliga journalister och statsvetare, så beror det på att män är väldigt bra på att ordbajsa och gillar att lägga ut texten och snacka. Detta följdes av allmänt hånflin.

Har alltså inte jämställdhetsdebatten kommit längre än till att handla om att håna och förlöjliga män?

Jag sände detta i ett mejl till en av deltagarna; statsvetaren Katarina Barrling och fick följande svar:

Hej,

Tack för ditt mejl!

Har inte sett programmet. Men rent generellt är jag övertygad om att ingen debatt vinner på att man hånar och förlöjligar människor.

Med vänlig hälsning,

Katarina Barrling

Docent

 

Mitt svar

Utmärkt! Då väntar jag mig bättring.

Lena Melin, Aftonbladet, var värst. Det var hon som talade om män som ordbajsar. Fast där finns ingen bättring att hoppas på

Tack för att Du svarade

Hälsningar

Ragnar Arvidsson

 

9. nov, 2021

Vänsterpartiet hyllas nu av många. Här är någon som inte låter sig köras över. De kräver sin rätt. Men är det så?

Nej Vänsterpartiet och Dadgostar är inte värd någon respekt för sitt agerande inför statsministerskiftet. Det är hur lätt som helst att vara modig och ordhållig om man struntar i konsekvenserna. Om jag lovar att gå över gatan och blunda och faktiskt gör det, är jag då modig och ska jag prisas för att jag håller ord?

S/Mp regeringen är den bästa möjliga regering ur Vänsterpartiets synvinkel givet det parlamentariska läget. Hur kan V då tänka tanken att rösta nej till denna regering?

Det som gjort att Vänstern fått luft under vingarna och tror att de kan flyga nu också är det som hände i somras. V hade gjort bort sig och målat in sig i ett hörn med sitt ultimatum. Då rycker Moderaterna ut och ställer upp för V och avsätter regeringen trots att de inte hade något alternativ. Att det inte fanns något alternativ visste alla vi andra och Moderaterna kom också fram till detta efter att suttit och räknat riksdagsmandat i två dagar. Resultatet blev att regeringen återinträdde, att svensk politik fokuserades på ett onödigt spel i flera veckor och att en önskad reform på bostadsmarknaden, som även Moderaterna ville ha, stoppades.

Kommer Moderaterna att rädda Vänsterpartiet även denna gång eller faller de platt till marken?

Det som nu ska ske är ett personskifte. Det finns inget parlamentariskt alternativ. Nu behövs det att de vuxna i rummet träder fram och säger att nu är det slut med tramset. Rösta gult. Gå vidare. Ta fajten om riktig och viktig politik.