16. jan, 2016

Film om Katarina Taikon.

Jag gick i gymnasiet på 60-talet och kom sedan till Lund. Det diskuterades mycket politik inte minst i min klass. Där fanns alla möjliga åsikter och en del som åtminstone borde vara omöjliga. Men en sak förenade oss alla oavsett om vi har höger eller vänster eller något helt annat. Vi följde alla de svartas medborgarrättskamp i USA och alla förfasade oss över diskrimineringen och de förstockade amerikanarna.

Under samma 60-tal skedde romernas medborgarrättsrörelse i Sverige och kamp mot en ännu värre diskriminering. De svarta i USA fick åtminstone bo i hus, även om det inte var de bästa husen, de fick gå i skola även om det inte var de bästa skolorna och inte alltid fick de komma till universitet, de fick arbete även om det inte var de bästa arbetena och många var arbetslösa.

Men aldrig någonsin diskuterade vi romernas situation. Jo det fanns vissa enstaka röster som Thomas Hammarberg (FPU-ordförande 1966-69) men dessa röster nådde inte oss. Tänk att det kan vara så svårt att se det förtryck som sker på den egna bakgården.

Senaste kommentaren

15.12 | 07:58

Du är kunnig och analytiskt lagd.
Det visar t. ex ditt bidrag i Nu nr 50.
Om detta har jag skrivit ett mejl till dig.

22.04 | 06:25

Bästa jag hittat om skildringen av dagens samhälle. Detta är andra sidan av myntet som folk förnekar att man kan vända på. Tack för så mycket samlad information om mansförakt.

19.01 | 12:43

De allra flesta mammor VILL vara hemma och de
bestämmer först ur sitt eget intresse och sen får
mannen ta det som blir kvar. Det är KVINNAN
som är problemet och som skall påverkas och
inte se mann

03.11 | 14:40

Hade alla liberaler idéer och åsikter i denna riktning, hade jag hängt på låset valdags-ottan med en valsedel från Liberalerna tryckt närmast hjärtat