26. dec, 2016

Segrare: Medias rätt att granska den politiska makten.

 INRIKES tor 22 dec 2016 Aftonbladet

"Skyttedal vann delvis mot Dagens Nyheter

Brott. Den kristdemokratiska politikern Sara Skyttedal vann en delseger mot Dagens Nyheter.

Enligt en dom i Patent- och marknadsdomstolen ska tidningen betala 10 000 kronor i ersättning för bilder som tagits från Skyttedals sida på Facebook.

Sara Skyttedal hade begärt 28 000 kronor. Bilderna som tvisten handlade om var bland annat på den då blivande partiledaren Ebba Busch Thor och Skyttedal vid och i stridsfordon under en resa i Israel. Skyttedal stämde DN för upphovsrättsintrång, att olovligen ha använt bilderna, att inte ha angett henne som fotograf och även för att ha använt bilderna på ett kränkande sätt"

 

 Om det finns ett journalistiskt/politiskt intresse så måste det vara möjligt att använda bilder som är upplagda på facebook även om de är privata. Där har domstolen gett DN rätt. Här gäller det en partiledare och en ungdomsförbundsordförande och deras agerande även utanför politiken måste få granskas.

Det hade varit förödande för den journalistiska granskningen av politiker om DN hade fällts. Man skall värna privatlivet, men. Om en ledande politiker gör något som strider mot hans politiska budskap då har det ett allmänt intresse. T.ex om någon deltar i en olämplig politisk aktivitet eller umgås med personer denne inte borde vara kompis med eller uppträder olämpligt på krogen, och en tidning får tillgång till bilder, då måste de få publiceras.

Det vore intressant att höra Skyttedals inställning till denna principiella fråga. Istället har vi fått reportage om hur glad hon är över att ha vunnit och hur detta skall firas med champagne. Skyttedal försöker framställa sig rättrådighetens oförvägne kämpe, när hon i själva verket ifrågasätter en grundläggande princip för journalistisk granskning.

Dra parallellen till filmen med Sverigedemokraternas järnrörsgäng. Han som tagit filmen ansåg att den var hans och att han disponerade över den och att han hade rätt att få betalt när den utan hans tillstånd var publicerad. Det fick han inte. Det vore helt orimligt om media inte skulle ha rätt att visa den filmen. Den var ju ett betydelsefullt politiskt dokument.

Vi borde driva frågan politiskt att här har vi en ledande politiker i Kristdemokraterna som vill hindra journalistisk granskning.

Sedan var det onödigt av DN att lägga upp landskapsbilder och likaså borde de ha uppgett Skyttedal som fotograf. I detta har Skyttedal fått rätt

Senaste kommentaren

15.12 | 07:58

Du är kunnig och analytiskt lagd.
Det visar t. ex ditt bidrag i Nu nr 50.
Om detta har jag skrivit ett mejl till dig.

22.04 | 06:25

Bästa jag hittat om skildringen av dagens samhälle. Detta är andra sidan av myntet som folk förnekar att man kan vända på. Tack för så mycket samlad information om mansförakt.

19.01 | 12:43

De allra flesta mammor VILL vara hemma och de
bestämmer först ur sitt eget intresse och sen får
mannen ta det som blir kvar. Det är KVINNAN
som är problemet och som skall påverkas och
inte se mann

03.11 | 14:40

Hade alla liberaler idéer och åsikter i denna riktning, hade jag hängt på låset valdags-ottan med en valsedel från Liberalerna tryckt närmast hjärtat