23. apr, 2021

Fira den Underbara Natten!

Idag är det en högtidsdag för oss liberaler. Det är 40 år sedan Den Underbara Natten inträffade!

I dessa dagar då vi mest räknar våra förluster borde vi fira att vårt parti var drivande för den stora skattereform som fick detta namn. En reform som sedan följdes upp 1990 med Århundrandets skattereform där även då vårt parti var drivande.

Underbara Natten slöts med Socialdemokraterna och Centerpartiet. Dessa partier hade tidigare varit helt ointresserade av någon reform men hade kommit till insikt om att det nu var nödvändigt. Moderaterna ställdes sig utanför och till och med spräckte den borgliga Fälldinregeringen. Vid sedan uppgörelsen århundrandets Skattereform hade Moderaterna lyckats skrämma bort Centerpartiet så de deltog inte då.

Dessa reformer innebar en vändpunkt för svensk ekonomi som under ett antal år varit i en utförslöpa. Numera är det en allmän uppfattning att reformerna var rätt och att de var nödvändiga och det talas om dessa i ett nostalgiskt skimmer. Alltfler inser att vi nu borde göra något liknande för att lösa nya problem som uppkommit. En skattereform ingår också i Januariöverenskommelsen.

Jag har inte och kommer aldrig att kunna förlåta Moderaterna för att de gick emot dessa reformer som borde vara vad de önskade sig. De innehöll ju sänkta marginalskatter och sänkta bidrag till främst villaägare. Genom att spräcka den borgliga regeringen sänkte de därmed de borgliga partiernas trovärdighet som regeringsdugliga.

Opinionsmässigt var det katastrof för FP och valet 1982 gick uselt. Det var ju då, precis som nu, så att när Moderaterna kritiserar oss så skälver vårt folk och ber om ursäkt för att de finns till, oavsett hur rätt vi har, istället för att frimodigt ta striden. Därför har vi inte tillräckligt fört fram vårt partis stora insats för att få ekonomin på rätt köl. .

De personer i vårt parti som vi borde hylla är Bengt Westerberg som var statssekreterare 1981 och sedan som partiledare 1990 var avgörande för den reformen. Ola Ullsten som var partiledare 1981 och finansminister Rolf Wirtén som sydde ihop uppgörelsen.

Wirtén fyller 90 år den 4 maj. Vi borde då samfällt hylla denna hedersman. 

Senaste kommentaren

15.12 | 07:58

Du är kunnig och analytiskt lagd.
Det visar t. ex ditt bidrag i Nu nr 50.
Om detta har jag skrivit ett mejl till dig.

22.04 | 06:25

Bästa jag hittat om skildringen av dagens samhälle. Detta är andra sidan av myntet som folk förnekar att man kan vända på. Tack för så mycket samlad information om mansförakt.

19.01 | 12:43

De allra flesta mammor VILL vara hemma och de
bestämmer först ur sitt eget intresse och sen får
mannen ta det som blir kvar. Det är KVINNAN
som är problemet och som skall påverkas och
inte se mann

03.11 | 14:40

Hade alla liberaler idéer och åsikter i denna riktning, hade jag hängt på låset valdags-ottan med en valsedel från Liberalerna tryckt närmast hjärtat