6. jun, 2022

KD gör politiken till handelsvara

Publicerat som insändare i Dagens Nyheter 2022 06 06

Insändare. ”KD förvandlar politiken till en handelsvara”

PUBLICERAD 20:20

KD-ledaren Ebba Busch intill statsminister Magdalena Andersson (S) före TV4:s partiledardebatt i söndags. Löftet från Busch att inte rikta några fler misstroendeförklaringar före valet gör politiken till en handelsvara, anser insändarskribenten. 

INSÄNDARE. En misstroendeförklaring mot en minister ska alltid göras när den är berättigad. Kristdemokraterna förvandlar politiken till en handelsvara, skriver Ragnar Arvidsson.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

KD-ledaren Ebba Busch kom med ett erbjudande till statsminister Magdalena Andersson (S) inför tisdagens misstroendeomröstning om inrikes- och justitieminister Morgan Johansson (S).

– Han måste gå, släpp honom. I gengäld så lovar jag att mitt parti inte kommer att medverka till fler misstroendeomröstningar fram till valet, sade Busch i TV4:s partiledardebatt i söndags.

Detta innebär att KD gör frågan om misstroendeförklaring till en handelsvara. Något att byta mot något annat som man kan få.

Det märkliga är att Liberalerna och Moderaterna hänger på och att statsministern säger att hon åtminstone ska fundera på saken.

En misstroendeförklaring ska göras när den är berättigad. Är den inte berättigad ska den inte göras – enkla, självklara principer i en anständig demokrati.

Låt oss nu säga att ett annat statsråd framöver gör ett rejält övertramp och bryter mot grundlagen. Då är det riksdagens skyldighet mot sina uppdragsgivare, svenska folket, att ingripa.

Men inte så om man följer KD:s logik. Då har man bytt bort den möjligheten och bytt är bytt. Vi har fått en justitieminister­skalp mot att ni får behålla er felande X-minister.

Insändare. 6 juni 2022 kl 20

Senaste kommentaren

15.12 | 07:58

Du är kunnig och analytiskt lagd.
Det visar t. ex ditt bidrag i Nu nr 50.
Om detta har jag skrivit ett mejl till dig.

22.04 | 06:25

Bästa jag hittat om skildringen av dagens samhälle. Detta är andra sidan av myntet som folk förnekar att man kan vända på. Tack för så mycket samlad information om mansförakt.

19.01 | 12:43

De allra flesta mammor VILL vara hemma och de
bestämmer först ur sitt eget intresse och sen får
mannen ta det som blir kvar. Det är KVINNAN
som är problemet och som skall påverkas och
inte se mann

03.11 | 14:40

Hade alla liberaler idéer och åsikter i denna riktning, hade jag hängt på låset valdags-ottan med en valsedel från Liberalerna tryckt närmast hjärtat